Verschijningsvormen

De eigenaarscoöperatie, ondernemerscoöperatie en de werknemerscoöperatie zijn de meest voorkomende coöperatievormen in het MKB.

- De eigenaarscoöperatie is een coöperatie waarin de eigendom van het bedrijf centraal staat en van waaruit een inkomen gegenereerd kan worden. De hoedanigheid van de leden kunnen zijn, natuurlijk persoon ondernemer (NPO), een rechtspersoon (RPO) of een natuurlijk persoon niet-ondernemer (NPP). Tenslotte kunnen ook andere coöperaties (CPO) lid zijn. Werk, Inkomen en Welstand (W.I.W.) zijn hier de voornaamste kenmerken te kiezen voor het ondernemerschap van de NPO’s. Kortom W.I.W. is een begrip in het MKB.

‑ De ondernemerscoöperatie is een coöperatie waarbij alle leden zelf (voor eigen rekening) een bedrijf (onderneming) uitoefenen. Voorbeelden zijn de inkoopcoöperatie en de productiecoöperatie;

- De werknemerscoöperatie sluit arbeidsovereenkomsten met de leden in ruil voor het behartigen van de materiële belangen van de leden waar het gaat om werk en inkomen. De werknemerscoöperatie kan een variant zijn van de eigenaarscoöperatie, in het bijzonder waar het gaat om een beperkt aantal werknemers. Voorbeelden hiervan zijn een aantal drukkerijen en ambachtelijke bedrijven die als werknemersproductiecoöperatie zijn opgezet.

MKB Coöperatieraad


Klik hier voor de website van MKB Coöperatieraad